Interpellation 2017/18:211 Svarttaxi

av Edward Riedl (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ett gott näringslivsklimat bygger bland annat på att olagliga verksamheter bekämpas av de rättsvårdande myndigheterna. Laglydiga företagare ska inte utkonkurreras av andra som inte följer den gällande lagstiftningen.

Taxibranschen har relativt omfattande problem med privatpersoner som kör andra mot betalning utan att betala skatt. I vissa fall är även svarttaxiverksamheten en del av organiserad brottslighet.

I dag har polisen inte tillräckligt med resurser för att bekämpa dessa svarttaxiförare på ett adekvat sätt. Det är viktigt att regeringen visar handlingskraft i frågan och tar krafttag mot problematiken. Det behövs ett krafttag mot svarttaxi i Sverige. Laglydiga taxichaufförer ska inte utkonkurreras av olaglig verksamhet.

Även resenärernas personliga säkerhet äventyras. Information om föraren, förarens kompetens och bilens duglighet saknas och flera gånger har det rapporterats att personer som åkt svarttaxi blivit misshandlade eller rånade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder har ministern vidtagit och vilka avser ministern att vidta för att motverka problemet med olagliga verksamheter inom taxibranschen?