Interpellation 2017/18:209 Antalet handledartillstånd

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sveriges växande problem med svarta körskolor visar enligt Sveriges Trafikskolors Riksförbund inga tecken på avmattning. De svarta körskolorna kan till viss del stoppas genom att man minskar antalet handledartillstånd som varje enskild person har rätt till. En sådan ändring skulle minska lönsamheten för de svarta körskolorna utan att vanliga människor som vill övningsköra drabbas.

I dag tillåts varje person med körkort att privat handleda 15 personer, men enligt undersökningar från STR har de allra flesta inte behov av att handleda fler än två personer.

På senare tid har bland annat nyanlända som har dålig kunskap om det svenska systemet drabbats, och personer som övningskör med handledare som saknar tillstånd riskerar själva att dömas för olovlig körning. Att människor utnyttjar andra människors okunnighet för egen vinning är aldrig acceptabelt, och det bidrar i förlängningen till en försämrad trafiksäkerhet när nya trafikanter får undermålig utbildning.

Det finns ett stort värde i att bevara möjligheten för folk att övningsköra privat. Folk kan spara pengar, och det minskar köerna till körskolor. I dag missbrukas dock denna möjlighet, och det är hög tid för regeringen att se över vilka åtgärder som bör vidtas för att minska missbruket och försvåra för de svarta körskolorna. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Hur ser statsrådet på en begränsning av antalet handledartillstånd per person?