Interpellation 2017/18:203 Finansiella risker kopplat till miljözoner

av Carl-Oskar Bohlin (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För bara några år sedan uppmuntrades svenska folket av politiker att köpa dieselbilar, och vissa dieselfordon omfattades till och med av miljöbilspremien. Nu är däremot retoriken en annan hos många ledande politiker. De dieselbilar som för bara några år sedan betraktades som miljöbilar döms i dag ut som några av de största miljöbovarna. Så tvära kast från politiken undergräver naturligtvis i förlängningen förtroendet för politikens förmåga att peka ut en gemensam riktning för det miljöförbättrande arbetet.

Än mer problematisk blir den väg av absolutism som regeringen tycks vara på väg att slå in på. Ena dagen uppmuntran, andra dagen tvärt förbud. Det är åtminstone den inriktning som väntas bli verklighet efter att Stockholms stad nu i november har röstat för att införa miljözoner för personbilstrafik. Detta beslut möjliggörs av att regeringen nu öppnat för att införa miljözoner som även omfattar personbilar.

I det förslag som skisseras innebär miljözonerna att det kommer att vara förbjudet för de flesta dieselbilar att köra in i centrala Stockholm om bara ett par år. Det gäller alltså även de dieselbilar som för bara några år sedan klassades som miljöbilar. Den typ av absoluta förbud som nu ser ut att bli verklighet riskerar enligt bilbranschens egen bedömning att skapa en lånebubbla. Merparten av dieselbilförsäljningen till privatpersoner sker genom olika typer av kreditlösningar.

Om de förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu driver på för blir verklighet kommer sex av tio dieselbilar att vara förbjudna i vissa städer år 2020. Det riskerar att medföra stora värdetapp för den drivmedelskategori som i dag säljer allra bäst. En konsekvens av detta kan bli en omfattande billånebubbla.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att inte regeringens politik ska leda till omotiverade värdeminskningar i fordonsflottan med en problematisk kreditsituation som följd?