Interpellation 2017/18:200 Asylsökandes rätt att välja handläggare efter kön

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I december 2016 undertecknades en ändring i lagtexten i utlänningsförordningen. Förändringen innebär att en asylsökande ges rätt att bestämma vilket kön deras handläggare och tolk hos Migrationsverket ska ha. I förordningen står nu följande:

”Inför den muntliga handläggningen hos Migrationsverket ska utlänningen tillfrågas om han eller hon föredrar en manlig eller kvinnlig utredare respektive tolk. Utlänningens önskemål ska tillgodoses om det är möjligt.”

I Sverige strävar vi efter att nå ett jämlikt samhälle där kvinnor och män har lika möjligheter. Med tanke på att Sverige ligger i världstoppen när det gäller jämställdhet och att vi arbetar för att bli ännu bättre ter det sig mycket märkligt att ha en lagstiftning där vi på detta sätt separerar män och kvinnor.

Regering kallar sig för en feministisk regering med en feministisk politik, vilket gör att den lagändring som undertecknades förefaller än mer underlig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att se till att handläggare och tolkar från Migrationsverket erbjuds efter tillgänglighet snarare än kön?