Interpellation 2017/18:196 Försämrad konkurrenskraft för näringslivet

av Lars Hjälmered (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Göteborgs hamn är helt avgörande för svenska företag och för svensk ekonomi. Sex av tio containrar som importeras till eller exporteras från Sverige har tidigare gått genom Göteborgs hamn. Svenska företag och svensk ekonomi är helt beroende av att logistiken runt Göteborgs hamn fungerar.

Hamnen har under lång tid varit ansatt av en förödande hamnkonflikt som påverkat hamnen, medarbetarna och ytterst svenska företag och svensk ekonomi. Det oroande bortom den konflikt vi nu ser är att rederi på rederi meddelar att de slutar köra transocean sjöfart till Göteborg – på svenska betyder det att båtar från Amerika och Fjärran östern slutar köra direkt till Göteborg och att Sverige därmed tappar en viktig inkomstkälla och internationell konkurrenskraft. Det är illa för Sverige, för den svenska industrin och för näringslivet. Därför är det angeläget att lösa hamnproblemen.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på konfliktregler i situationer som den i hamnen, när man har ett gällande kollektivavtal men företag ändå utsätts för sanktioner från facket. Utredningen ska inte vara klar förrän i maj 2018. Det innebär att en möjlig lösning på detta riskerar att ligga bortåt två år framåt i tiden. Under tiden fortgår problemen för hamnen, för Sverige och för svenska företag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

1. Vilka effekter på näringslivets konkurrenskraft bedömer ministern uppstår till följd av att en lösning av hamnproblemen ligger bortåt två år fram i tiden?

2. Har ministern och regeringen analyserat vilka effekter hamnproblemen får på näringslivets transportkostnader?