Interpellation 2017/18:195 Stärkt äganderätt och näringsfrihet

av John Widegren (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Äganderätten och näringsfriheten är grundläggande beståndsdelar i ett fritt samhälle och är även oundgängliga förutsättningar för välstånd och utveckling. Trots att äganderätten är en grundlagsskyddad rättighet har den ett svagare skydd än många andra fri- och rättigheter. För att äganderätten ska stärkas borde äganderätten och näringsfriheten omfattas av begränsningsreglerna i 2 kap. 21 § regeringsformen (RF) och av reglerna om vilandeförklaring i 2 kap. 22 § RF.

Äganderättsfrågor aktualiseras också inom jord- och skogsbruk. Alltför ofta hindras skogsägare från att avverka sin skog på grund av artskyddsförordningen, regler om nyckelbiotoper eller utökad talerätt avseende avverkningar. Markägares rättigheter kan också inskränkas av offentliga eller privata aktörer som vill bygga vägar och järnvägar eller sätta upp mobilmaster.

Mot bakgrund av äganderättens och näringsfrihetens grundläggande betydelse för ett fritt och välmående samhälle framstår det därför som angeläget att stärka dessa rättigheter. Det krävs en omfattande kartläggning av hot mot och inskränkningar i äganderätten och näringsfriheten i dagens Sverige.

Regeringen borde därför tillsätta en äganderätts- och näringsfrihetskommission med uppgift att brett och djupt kartlägga och analysera situationen. Kommissionen bör sedan föreslå de förändringar som krävs för att stärka skyddet för äganderätten och näringsfriheten.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

1. Anser ministern att äganderätten och näringsfriheten borde omfattas av begränsningsreglerna och reglerna om vilandeförklaring i 2 kap. regringsformen?

2. Vad anser ministern om att inrätta en näringsfrihetskommission?

3. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stärka äganderätten och näringsfriheten?