Interpellation 2017/18:194 Översyn av artskyddsförordningen

av John Widegren (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I dag hindras alltför ofta skogsägare från att avverka sin skog på grund av artskyddsförordningen, regler om nyckelbiotoper eller utökad talerätt avseende avverkningar. Dessa regler är viktiga för miljön men begränsar också skogsägarnas rätt till marken. Privat skogsägande har byggt upp dagens naturvärden tack vare skogsägarnas mångfald och intressen. Frihet under ansvar har gynnat svensk skog, både tillväxtmässigt och miljömässigt.

Både Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets generaldirektörer har uppmanat regeringen att se över reglerna i artskyddsförordningen. Detta är nödvändigt för att beslut om skogsavverkningar ska kunna fattas på ett tillämpbart, effektivt och rättssäkert sätt. Det är också viktigt att inte låsa fast sig vid vissa geografiska platser, då nyckelbiotoper och andra naturvärden kan flytta runt. Rätten att äga och bruka sin skog under rimliga villkor är avgörande för en hållbar skogsindustri.

Trots återkommande frågor från mina riksdagskollegor verkar regeringen inte ha något svar på om man vill se över artskyddsförordningen eller inte. Detta är en angelägen fråga där regeringen måste ta ställning.

I ett svar på en skriftlig fråga från Jonas Jacobsson Gjörtler den 1 november svarade statsrådet att ”frågan om huruvida en översyn av artskyddsförordningen ska genomföras bereds i Regeringskansliet”.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

1. När kan riksdagen och våra skogsägare förvänta sig att Regeringskansliet har berett frågan om huruvida en översyn av artskyddsförordningen ska genomföras eller inte?

2. Vad är ministerns syn på nuvarande tillämpning av artskyddsförordningen?