Interpellation 2017/18:178 Framtiden för den statliga filmpolitiken

av Olof Lavesson (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

DN Kultur rapporterar om en ökande konflikt kring den statliga filmpolitiken. Svenska Filminstitutet beskriver situationen som ”mycket allvarligt” och man befarar att hälften av landets biografer hotas av nedläggning.

Detta har lett till att Svenska Filminstitutets vd Anna Serner har skrivit ett högst alarmerande brev till Kulturdepartementet där hon bland annat skriver följande; ”Filminstitutets uppdrag att verka för att mer film ska nå fler går inte att genomdriva utan att förändringar sker från politiskt håll.”

Kort efter införandet av den helstatliga filmpolitiken tog ledande biografaktörer ytterligare steg i sina protester mot den höjda biografmomsen genom att sluta lämna ut totalstatistik över antalet biobesökare. Man motiverar med att man har blivit nonchalerade av både Kulturdepartementet och Filminstitutet och att överenskommelsen om statistik bara ingick i det nu nedlagda filmavtalet.

Nu gör till och med SFI bedömningen att den höjda momsen har lett till ett inkomstbortfall i alla led hos aktörer som verkar för svensk film. Därför lämnar man nu tre förslag på förändringar, bland annat om att regeringen återställer den 6-procentiga momsen i linje med det tillkännagivande som riksdagen har gett till regeringen. Det återstår om kultur- och demokratiministern nu hörsammar filmbranschens begäran.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

  1. Hur avser ministern att agera med anledning av Svenska Filminstitutets brev om situationen inom svensk film?
  2. Avser ministern att verka för ett återställande av den höjda biografmomsen?