Interpellation 2017/18:177 Arbetsmarknadsutbildningar

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Jag har tidigare ställt en skriftlig fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson om ministern anser att arbetsmarknadsutbildningar leder till att fler människor i vårt land har ett arbete att gå till. Emellertid innebär ministerns svar att fler frågor har väckts än besvarats.

I sitt svar på den skriftliga frågan redogör ministern för resultatet av arbetsmarknadsutbildningarna och att de försämrades under den borgerliga regeringen. En sanning med modifikation. Ja, utbildningarna riktades till grupper som stod långt från arbetsmarknaden men i dagsläget väljer man att rikta utbildningarna mot de människor som hade fått ett jobb utan utbildningen. Det är till och med så att arbetsmarknadsutbildningarna kan försvåra chanserna till ett jobb. Att rikta arbetsmarknadsutbildningarna mot människor och de arbetssökande som hade kunnat skaffa sig ett jobb utan statlig inblandning i form av utbildningar är inte ett något att vara nöjd över.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Anser ministern och regeringen att det är legitimt att skattepengar ska satsas på arbetsmarknadsutbildningar för individer som hade kunnat få ett arbete utan denna insats?