Interpellation 2017/18:158 Konkurrensneutrala transportslag

av Helena Bonnier (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfarten är av stor betydelse för svenskt näringsliv. Det gäller transporter både av varor och av personer. Vad själva infrastrukturen beträffar verkar sjöfarten emellertid inte under samma villkor som väg och järnväg. Det är en orättvisa som måste korrigeras.

Sjöfartsverket är den myndighet som har till ansvar att verka för goda förutsättningar för sjöfarten i Sverige. Myndigheten ansvarar bland annat för isbrytning, sjömätning, fartygslotsning och produktion av sjökort. Myndighetens verksamhet finansieras till 70 procent av fartygsavgifter från handelssjöfarten. Men bara runt 44 procent går till utveckling och underhåll av farlederna. Samtidigt ser till exempel behovet av isbrytning olika ut i olika delar av landet. Likväl är det handelssjöfarten som betalar för den, oavsett var i landet den bedrivs. Även internationella kryssningsfartyg, vilka utgör en viktig del av besöksnäringen, bidrar till att finansiera isbrytningen, fastän dessa endast besöker Sverige under sommarhalvåret.

Det är inte rimligt att fartyg vilka endast trafikerar svenska farleder under sommaren ska bidra till finansieringen av snöröjningen under vintern. Det är likaledes orimligt att fartyg som i huvudsak trafikerar södra Sverige medelst avgifter ska betala för verksamhet som bedrivs i norr.

Sjöfarten måste verka under samma villkor som andra transportslag. Ett första steg i den riktningen vore att tillsätta en utredning med uppdrag att se över farledsavgifterna. Delar av dessa som inte är direkt kopplade till själva infrastrukturen borde kunna lyftas bort för att därigenom minska handelssjöfartens kostnader och bidra till att konkurrensen mellan olika transportslag blir mer rättvis.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att se till att konkurrensen mellan olika transportslag blir mer rättvis och konkurrensneutral?