Interpellation 2017/18:145 Expertskatten

av Jörgen Warborn (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Företagsamhet är grunden för Sveriges välstånd, en förutsättning för att fler människor ska komma i arbete och en viktig drivkraft för att driva samhällsutvecklingen framåt. Det behöver vara attraktivt, enkelt och lönsamt att starta och driva företag. För att fler företag ska starta, växa och anställa krävs ett konkurrenskraftigt näringsklimat. Byråkrati, krångliga regler och tidskrävande administration får inte ta överhanden över verksamheter, och skatterna får inte vara för höga. Att jobbskapare ska vilja flytta hit och inte härifrån borde vara en självklarhet.

Med fler entreprenörer och experter står sig Sverige starkare i den internationella konkurrensen. Ett gott företagsklimat i allmänhet och ett mycket gott små- och nyföretagarklimat är nödvändigt för att vi ska kunna dra nytta av de möjligheter som globaliseringen ger och möta de utmaningar den ställer oss inför. Villkoren för företagen måste vara minst lika goda i Sverige som i andra länder. Detta gäller inte minst skattepolitiken.

För att kunna attrahera utländska forskare men även andra nyckelpersoner till svenskt arbetsliv har Sverige, i likhet med flera andra länder, infört en särskild skattelättnad för utländska experter, specialister, forskare eller andra nyckelpersoner, den så kallade expertskatten.

Kriterierna för skatten varierar stort mellan olika länder, och utvärderingar som gjorts visar att detta också får effekt på antalet rekryteringar av experter, specialister och forskare i landet. Antalet forskare och nyckelpersoner som utnyttjar expertskatten i Danmark är betydligt fler än i Sverige. I sammanhanget ska man beakta att Sverige är ett större land och har fler stora företag än Danmark. Fristående institut med fokus på experter, forskare och specialister menar att skälen kan vara att inkomstgränsen för att ansöka om expertskatt är högre i Sverige samt att den danska expertskatten gäller under längre tid än i Sverige. För att förbättra möjligheterna att attrahera utländska experter, specialister och forskare till den svenska arbetsmarknaden och till svenska företag bör skattelättnaden för utländska experter, specialister, forskare och andra nyckelpersoner ses över – både avseende den tidsperiod som skattelättnaden kan användas och avseende den inkomstgräns som reglerar vilka som kan ansöka om skattelättnad. Sveriges konkurrenskraft är beroende av att vi kan attrahera spetskompetens.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Anser ministern att utländska experter i högre utsträckning kan bidra till svensk konkurrenskraft? 
  2. Är ministern beredd att göra en översyn av expertskatten för att stärka svenska företags kompetensförsörjning?