Interpellation 2017/18:140 Migrationsverkets skulder till kommunerna

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

De stora flyktingströmmarna har utmanat kommunerna och dess invånare, och de flesta kommuner har gjort heroiska insatser för att snabbt ordna boenden, skola etcetera, vilket innebär stora kostnader för landets kommuner. Därför är ersättningarna från staten avgörande för att kommuner ska klara av sitt uppdrag. Det är Migrationsverket som ansvarar för att kommunerna får betalt för de tjänster som utförts i samband med flyktingmottagandet.

Men Kommunsverige är i uppror över uteblivna betalningar från Migrationsverket, och nu är det inte enbart försenade utbetalningar som utgör ett stort problem för kommunerna, utan de tvingas dessutom gå via domstol för att få uteblivna betalningar för tjänster som utförts åt staten.

Flens kommun har i dag fordringar på nästan 60 miljoner kronor för genomförda insatser för asylsökande och flyktingar. Det motsvarar 15 procent av socialnämndens nettoram!

Sveriges Kommuner och Landsting skrev för cirka ett år sedan ett brev till Migrationsverkets dåvarande generaldirektör. SKL skriver: ”Migrationsverket ska inte lastas för att de har att hantera ett tungrott ersättningssystem. Det faller på regeringen”.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

  1. Hur avser statsrådet att agera för att de kommuner som har fordringar på Migrationsverket ska få sina rättmätiga betalningar?
     
  2. Anser statsrådet att det är rimligt att det pågår ett så stort antal rättsprocesser mellan kommuner och Migrationsverket?