Interpellation 2017/18:124 Konsekvenser av slopad skattefrihet för hälso- och sjukvård

av Lotta Finstorp (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Varför väljer företag att teckna privata sjukvårdsförsäkringar och anlita företagshälsovård? Främst beror det på att de vill minska och förebygga sjukfrånvaron samt förbättra arbetsmiljön och hälsan på den egna arbetsplatsen.

Regeringens förslag om slopad skattefrihet för hälso- och sjukvård betald av arbetsgivare innebär däremot att all hälso- och sjukvård som betalas av arbetsgivaren ska betraktas som en löneförmån och därmed beskattas. Till exempel kommer privata sjukvårdsförsäkringar som arbetsgivaren tecknat för sina anställda samt den privata medicinska behandling som arbetsgivare köper direkt av vårdgivare eller av företagshälsovård, exempelvis läkare, sjukgymnast eller psykolog, att beskattas.

Om företag som tidigare tecknat privata sjukvårdsförsäkringar tvingas ge upp den möjligheten innebär det att ett större tryck kommer att läggas på den offentliga vården. Det riskerar att leda till en ökad kostnad för den enskilde medarbetaren, till fler och längre sjukskrivningar och till längre köer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att kompensera för det ökade tryck som kan tänkas uppstå då flera av de privata sjukvårdsförsäkringarna försvinner och fler i stället måste gå över till den offentliga vården, som redan i dag upplever ett stort tryck?