Interpellation 2017/18:121 Byråkratiseringen av polisen

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den nya polisorganisation som genomfördes med start den 1 januari 2015 hade som tydliga mål att komma närmare medborgarna, att skapa en mer synlig polis och att resurser ska finnas så nära den lokala polisverksamheten som möjligt. Det betonas särskilt i riksdagens beslut att verksamheten ska kunna verka mer samlat och effektivt, men en bärande tanke är också att genom medborgarlöften och områdespoliser i samhället pressa resurserna nedåt i organisationen.

En annan viktig del gäller utredningsverksamheten. Brottsuppklaringen har varit och är fortsatt en utmaning, och problemen verkar också enligt Stats­kon­torets senaste delrapport kvarstå. Det har alltså inte blivit bättre, snarare tvärtom.

Regeringen genomförde en myndighetsdialog med rikspolischefen i början av året för att tydliggöra uppdraget. Där meddelades också att man ska agera för att inte de nationella avdelningarna ytterligare ska expandera på bekostnad av de lokala resurserna samt att ett anställningsstopp infördes.

Nu har verksamhetsåret 2017 snart passerat, och det kommer nya rapporter och nya siffror som visar att överbyråkratiseringen fortsätter och att utredningsverksamheten inom Polismyndigheten lider av stora problem. Situationen är så pass kritisk att polischefer offentligt uttalat att man inte hinner utreda anmälda våldtäkter direkt, för att ta ett konkret exempel.

Mot bakgrund av detta har jag följande frågor till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

1. Hur ska ministern och regeringen stoppa den fortsatta överbyråkratiseringen inom polisen?

2. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att få ned resurserna till de lokala polisområdena, som enligt Statskontoret fått allt fler arbetsuppgifter men mindre resurser?

3. Är ministern och regeringen nöjda med antalet poliser i yttre tjänst? Om inte, hur ska ministern och regeringen se till att vi får fler poliser i yttre tjänst?

4. Hur ska ministern och regeringen agera för att vända utvecklingen inom utredningsverksamheten, som utgör en central del av polisens uppgifter?