Interpellation 2017/18:114 EU-regler för förnybar energi

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Den svenska skogen är en verklig klimathjälte. Växande skog binder nämligen koldioxid, och tack vare ett aktivt och ansvarsfullt skogsbruk växer de svenska skogarna så det knakar. Sedan 1950-talet har det svenska virkesförrådet ökat med 200 procent, från 1 till 3 miljarder kubikmeter, och alltjämt är tillväxten högre än avverkningstakten i svenskt skogsbruk. Viktigt att komma ihåg är dock att skogen måste avverkas för att göra nytta på allvar. Avverkningen är ju själva förutsättningen för att råvaran ska kunna förädlas till färdiga produkter och för att biomassan ska kunna användas för att ersätta fossil energi och energikrävande material och produkter.

Sverige har mycket högt satta klimatmål som vi enades om brett över block- och partigränser i den parlamentariska Miljömålsberedningen. Ett av de mål som vi i beredningen enades om, och som riksdagen antog i juni, är att utsläppen från transportsektorn ska minska med minst 70 procent till år 2030. Det är ett väldigt krävande men likväl möjligt mål. En viktig förutsättning för att vi ska klara målet är en kraftigt ökad användning av biodrivmedel.

Skogsindustrin har en stor potential att leverera hållbart producerade biodrivmedel med en mycket stor klimatnytta men nu hopar sig rejäla orosmoln över Europa. Europaparlamentets miljöutskott (ENVI) fattade den 23 oktober beslut om EU:s regler för förnybar energi (RED II). Detta är beslut som, om de skulle stå sig, skulle få förödande konsekvenser för möjligheterna att bryta transportsektorns fossilberoende och skulle därmed också äventyra Sveriges höga klimatambitioner. Majoriteten i ENVI vill bland annat kraftigt begränsa användningen av restprodukter från skogsbruket samtidigt som man fortsatt motsätter sig så kallade grödobaserade biobränslen. ENVI vill alltså sätta käppar i hjulen för både biodrivmedel gjorda av skogsråvara och biodrivmedel producerade av till exempel vete eller raps. ENVI spelar oljeindustrin i händerna och äventyrar omställningen av den svenska transportsektorn och därmed Sveriges klimatpolitik i stort.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

  1. Vilka slutsatser drar statsrådet av det beslut som ENVI fattade om EU-reglerna för förnybar energi (RED II) den 23 oktober?
  1. Hur ser statsrådets och regeringens strategi ut för att säkra att EU:s regler för förnybar energi inte kommer att grusa Sveriges ambitiösa planer på att öka användningen av biodrivmedel, fasa ut de fossila drivmedlen och sänka klimatutsläppen?
  1. Hur arbetar statsrådet och regeringen i stort för att sprida kunskap inom EU om att ett aktivt och ansvarsfullt skogsbruk är ett viktigt redskap i arbetet för att bekämpa klimatförändringarna?