Motion till riksdagen
2017/18:985
av Thomas Finnborg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Elpistoler som en del av polisens standardutrustning


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en översyn av möjligheten att införa elpistoler som en del av polisens standardutrustning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I dagsläget har den enskilde polisen få alternativ att tillgå om vederbörande hamnar i en vålds- eller hotsituation där fara för dennes hälsa och välmående uppstår: handgemäng, pepparsprej, batong eller pistol. Vid allvarliga situationer så har polisen idag bara ett val och det är att använda skjutvapen.

Tyvärr uppstår asymmetriska hotsituationer på personnivå där batong/pepparsprej å ena sidan, men där även pistol å andra sidan, är otillräckliga. Sådana situationer uppstår tyvärr oftare än man kan tro och flera fall har uppmärksammat denna materielbrist hos polisen.

Därför borde införandet av elpistoler – taser eller XREP (eXtended Range Electro-Muscular Projectile) – bidra till en minskning av dödligt våld och samtidigt utöka polisens handlingsalternativ vid dylika hotsituationer. Idag pågår en försöksverksamhet i vissa polisområden men elpistoler borde vara en del av polisens standardutrustning i hela landet. Införandet av elpistoler skulle minska användandet av polisens skarpa vapen, vilket även skulle innebära att de svåra skador som ett skjutvapen orsakar skulle minska. Att använda ett skjutvapen utsätter även polispersonal för fara.

Riksdagen borde därför tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyndsamt genomföra en översyn av möjligheten till att införa elpistoler som en del av polisens standardutrustning.

 

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)