Motion till riksdagen
2017/18:978
av Per Lodenius och Ola Johansson (båda C)

Fler idrotter bör omfattas av friskvårdsbidraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att fler idrotter ska omfattas av friskvårdsbidraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av vår tids stora samhällsutmaningar är den ökande hälsoklyftan. Samtidigt som samhället får ökade kostnader för sjukförsäkring och sjukvård så mår individer sämre. Forskning visar att det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att få fler att må bättre är att fler deltar i idrott och fysisk aktivitet. Om fler skulle bli engagerade inom föreningsidrotten under en längre period av sitt liv så skulle det bidra till att minska hälsoklyftorna.

Friskvårdsbidraget är ett skattefritt sätt för arbetsgivaren att subventionera medarbetarnas friskvårdsaktiviteter. Förutsatt att Skatteverkets regler följs är bidraget skattefritt för den anställde och avdragsgillt för arbetsgivaren. Dock faller vissa aktiviteter utanför Skatteverkets definition av motion och friskvård. 

Idrotter som idag bidrar till stora samhällsvärden exkluderas från friskvårdsbidraget. Skatteverket menar att friskvårdsbidraget ”inte gäller sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning, som t.ex. golf, segling, ridning och utförsåkning”.

Riksidrottsförbundet samlar idag 71 medlemsförbund. Det vore rimligt att de idrotter som finns som medlemmar inom Riksidrottsförbundet också ska vara berättigade till friskvårdsbidraget. Systemet för friskvårdsbidraget bör därför ses över så att mer idrottsverksamhet ska betraktas som avdragsgill friskvårdsverksamhet för arbetsgivaren.

 

Per Lodenius (C)

Ola Johansson (C)