Motion till riksdagen
2017/18:976
av Per Lodenius och Staffan Danielsson (båda C)

Säkrare transporter på vägar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snarast se över hur villkoren för transporter på vägar kan förbättras i enlighet med motionens intentioner samt tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inom EU är vi angelägna om att ha en fungerande inre marknad. Då måste också transporterna inom EU mellan medlemsländerna fungera. Många av dessa transporter går med lastbil och sysselsätter då också många chaufförer. Det är då viktigt att dessa transporter sker på ett säkert sätt. Inte minst med tanke på att transporterna sker på vägar med mycket trafik och där en olycka kan ge stora konsekvenser både materiellt och inte minst vad gäller personskador.

Det gäller att då i möjligaste mån minimera risker för olyckor. För det finns det regelverk om hur lastbilar och släp som används för transporter ska vara utrustade och i vilket skick de ska vara. Det finns också regler vad gäller chaufförers utbildning och kunskap liksom regler för körtid och vila. Allt för att transporterna ska ske så säkert som möjligt.

Trots dessa regler så har ändå flera fall där förare eller bilar inte uppfyllt regelverket uppdagats. Dessa är också med största sannolikhet bara en liten del av alla farliga transporter som sker på vårt vägnät. Orsakerna till detta är flera, men en del är att oseriösa transportföretag systematiskt undviker att följa reglerna. Det kan vara att man inte betalar chaufförerna avtalsenlig lön, pressar tidsgränserna för transporter så att fusk med vilotid uppstår och att man inte följer reglerna för cabotage. Nu behövs en prioritering av arbetsförhållandena för chaufförerna och en transportmarknad med rättvis konkurrens där seriösa företag verkar.

Det handlar om att de aktörer som inte följer bestämmelserna och skapar orimliga arbetsvillkor ska stoppas. Tydliga regelverk finns vad gäller förares utbildning och vilotider liksom vad gäller för hur fordonen ska vara beskaffade. Det finns också regelverk vad gäller cabotagetrafik. Men det saknas resurser och tillräckligt med utbildad personal inom exempelvis polisen för att följa upp dessa regelverk och lagar. Fler behöriga trafikpoliser med besiktningsrätt behövs ute på vägarna liksom mer kunskap inom andra berörda myndigheter.

 

 

Per Lodenius (C)

Staffan Danielsson (C)