Motion till riksdagen
2017/18:975
av Per Lodenius (C)

Svenskt public service-utbud via internet på Åland


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur Åland och dess befolkning ska kunna ta del av hela Sveriges Televisions och Sveriges Radios utbud, inklusive det som sänds via internet, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Åland är ett självstyrt enspråkigt svenskt landskap i Finland. Så länge man vet har ålänningarna talat svenska och haft en kultur som varit snarlik den svenska. Åland tillhörde också det svenska riket fram till 1809 då Finland och Åland blev en del av Ryssland. Åland blev då en del av storfurstendömet Finland. 1917 utropade sig Finland till en självständig republik. Ålands tillhörighet skapade en debatt som slutade med att Nationernas Förbund (NF) 1921 beslöt om en kompromiss där Finland fick suveränitet över Ålandsöarnas befolkning men måste förbinda sig att garantera Ålands befolkning dess svenska språk, kultur och lokala sedvänjor och ett självstyrelsesystem som Finland erbjudit Åland redan 1920. Beslutet kompletterades med ett avtal (Ålandsöverenskommelsen) mellan Finland och Sverige om hur garantierna skulle förverkligas. Syftet med såväl NF-beslutet som Ålandsöverenskommelsen är att garantera den åländska befolkningen ett nationalitetsskydd.

Sverige har över åren infriat sin del av Ålandsöverenskommelsen genom att bland annat se till att ålänningarna har haft tillgång till Sveriges Televisions och Sveriges Radios utbud. Åland erlägger årligen ersättning till SVT enligt ett särskilt avtal. Under de senaste åren har det marksända utbudet från våra public service-företag kompletterats med sändningar av extramaterial och annat via internet genom bland annat SVT Play. Problemet är att mycket av materialet som sänds via internet inte kan ses utanför Sveriges gränser, vilket gör att ålänningarna inte kan ta del av detta material.

Frågan har varit aktuell under flera år men har ännu inte fått en acceptabel lösning. Kommersiella distributörer, som till exempel Canal Digital, har erbjudit lösningar vad gäller ålänningars möjligheter att ta del av deras svenska utbud. För att Sverige även framgent ska kunna erbjuda ålänningarna tillgång till hela Sveriges Televisions och Sveriges Radios utbud, inklusive det som sänds via internet, måste regelverket ses över. De upphovsrättsliga knutar som hindrar de som vistas på Åland att ta del av sändningar från Sveriges Television och Sveriges Radio via internet behöver skyndsamt lösas. Ett sätt att lösa den upphovsrättsliga problematiken är att inkludera de 29 000 ålänningarna i de förhandlingar och avtal som SVT sluter med omvärlden.

 

 

Per Lodenius (C)