Motion till riksdagen
2017/18:972
av Kerstin Lundgren (C)

Stärkt skydd för sjukvårdskostnader i Sverige för svenska utlandsstudenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över det sociala skyddet för svenska utlandsstudenter i syfte att göra det mer heltäckande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är viktigt för Sverige att säkerställa goda möjligheter för våra unga att studera i andra länder. I en globaliserad värld är det samtidigt uppenbart att det finns luckor i den sociala tryggheten för studenterna. Den som planerar att studera utomlands ett år eller mer måste anmäla flytt till utlandet hos Skatteverket. Skolloven ska räknas in i tiden, även om man då reser hem till Sverige. Den som planerar att studera t ex fyra år på college i USA kan inte längre vara folkbokförd i Sverige och inte heller återflytta för sommarlovet då man måste planera att bo i ett år eller mer för att vara folkbokförd.

Möjligheten att ta en försäkring som säkerställer att det finns ett skydd vid t ex sjukdom under sommarlovet i Sverige förutsätter folkbokföring. Den försäkringslösning som CSN hänvisar till täcker främst den som läser en termin eller ett läsår som utlandsstudent men inte den som t ex läser in en hel examen. Detta leder till att många söker säkra sitt sociala skyddsnät genom att anmäla återflytt. Men för den laglydige kan en olycka leda till att man står helt utan skydd under sommarlovet hemma i Sverige. Frågan om svensk social trygghet i en internationell värld måste också fånga upp det växande antal studenter som läser och tar sin examen i utlandet.

Det skulle t ex kunna ske genom att den student som läser en CSN-berättigad utbildning undantas från kravet på anmälan om utflyttning. För en person som är utflyttad för att studera kan självklart särskilda regler gälla också vad gäller t.ex. högkostnadsskydd. Den som inte är bosatt i Sverige får idag betala hela vårdkostnaden i samband med planerad vård i Sverige. Det drabbar även den student som läser med CSN-stöd men enligt lag måste flytta ut. Detta är system som behöver uppgraderas för att kunna möta en ny tid och ge svenska unga möjligheter att behålla sin trygghet vid sjukdom även om de studerar en längre tid utomlands.

Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag på de förändringar som krävs för att stärka det sociala skyddsnätet vid sjukdom för våra svenska utlandsstudenter.

 

 

Kerstin Lundgren (C)