Motion till riksdagen
2017/18:971
av Kerstin Lundgren (C)

Reflexvästar del av säkerhetsutrustning i bilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda lagkrav på reflexvästar i bilar som en del av säkerhetsutrustningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nollvisionen i trafiken säger att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. I år firar nollvisionen 20 år och resultat har uppnåtts. Antalet omkomna i trafikolyckor har tydligt sjunkit. Många insatser har genomförts för att minska riskerna i trafiken.

Men om du får stopp på bilen så är riskerna uppenbara. Du uppmanas att varna medtrafikanter genom att sätta på varningsblinkers och sätta ut en varningstriangel. Du är skyldig enligt lag att ha en varningstriangel i bilen. Men när du ska sätta ut varningstriangeln i skymning eller mörker är det inte säkert att du syns om du inte bär reflexväst. Ett lagkrav som skulle öka den personliga säkerheten vid punktering eller motorstopp vore att göra reflexvästar till en del av bilens standardutrustning. Ungefär fyra personer per år får sätta livet till när de får motorstopp/punktering eller liknande på motorvägar eller mötesfria 2+1-vägar.

Flera europeiska länder som Italien och Spanien har idag lag på att det i bilen ska medföras en reflexväst som måste bäras om man tvingas stanna på vägen och kliva ur bilen för att söka lösa orsakerna till stoppet. I Sverige med vår långa och mörka årstid är det extra viktigt att man syns bra om man kliver ur bilen på vägen. Med en reflex blir man synlig på ca 125 meters håll för andra bilar. Utan reflex syns man inte på ett längre avstånd än ca 20–30 meter och med sådana avstånd hinner inte en bil stanna.

Det har hävdats att det krävs internationella överenskommelser för att göra reflexvästen till en obligatorisk del av bilens säkerhetsutrustning. Då andra länder i EU redan har detta system måste det vara möjligt för Sverige att på detta sätt lägga ännu en pusselbit för att nå nollvisionen i trafiken. Detta torde kunna genomföras efter en snabb utredning och en sådan bör skyndsamt kunna tillsättas. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Kerstin Lundgren (C)