Motion till riksdagen
2017/18:964
av Kerstin Lundgren (C)

Rätt till sjukskrivning vid allvarlig psykisk ohälsa hos barn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra till regeringen att se över rätten för föräldrar att sjukskriva sig vid allvarlig psykisk ohälsa hos deras barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tyvärr så ökar självmorden bland barn under pågående BUP-vård. Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar. Sedan i fjol har minst fem barn och unga tagit livet av sig enbart i Stockholm. Detta är djupt tragiskt och alla insatser måste sättas in för att minska ohälsan och stötta de som finns runt omkring den drabbade.

Vi vet att det idag är långa väntetider till BUP och även för akuttider. Under tiden så är det idag inte heller möjligt för barnet/ungdomen att sjukskriva sig för de jobbar inte utan går i skolan. För den drabbades föräldrar blir det inte heller möjligt att sjukskriva sig eftersom de inte är sjuka. På detta sätt drabbas de mycket sköra barnen/ungdomarna än värre av att de känner sig ensamma, utlämnade och inte lyssnade på. Vi har i år kunnat ta del av berättelser och upplevelser som ingen borde drabbas av genom den reportageserie om självmord som P4 gjorde. Om 14-åriga Emma som gjorde ett självmordsförsök i år den 24 april men vid BUP-kontakt fick akuttid den 19 maj. Den 9 maj hängde sig Emma utan att ha fått det stöd hon borde ha fått. Här hade naturligtvis möjligheten för föräldrar och Emma att kunna få sjukskriva sig gjort skillnad. Det är ett omtalat exempel men tyvärr inte det enda.

För att öka skyddsnätet runt våra sköraste barn och ungdomar så borde det vara möjligt att öppna en möjlighet för föräldrar att sjukskriva sig för att kunna stötta och ha tillsyn över barn som är självmordsbenägna. En översyn av reglerna för att möjliggöra detta bör skyndsamt göras. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Kerstin Lundgren (C)