Motion till riksdagen
2017/18:950
av Kerstin Lundgren (C)

Fördjupad granskning av studiestöd för internationella utbildningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att UHR måste säkerställa att studiestöd inte utgår till internationella utbildningar som inte håller godtagbar vetenskaplig standard, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Låt mig understryka vikten av att underlätta för studier utomlands. Det är ett sätt att lära känna främmande kulturer och miljöer, lära språk och få kontakter globalt. Viktigt för den enskilde eleven och för Sverige för att kunna ta vara på globaliseringens positiva effekter, för vårt välstånd. Varje år läser drygt 25 000 studenter från Sverige vid ett utländskt universitet. Studiestöd är en viktig förutsättning för att öppna dessa möjligheter.

Dock är det som alltid viktigt att de universitet och högskolor som står till buds upprätthåller en godtagbar vetenskaplig standard. Möjligheten att erhålla studiestöd kan ju uppfattas som en säkerhet för den enskilde att så är fallet. Det har nu framkommit att Sverige med skattemedel subventionerat utbildning vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien. Medinauniversitetet är inte ett vetenskapligt lärosäte i vanlig mening utan en skola som utbildar missionärer. Men en skola som självklart har godkännande av staten Saudiarabiens myndighet för högre utbildning.

Universitets- och högskolerådet har i sina föreskrifter angivit att en eftergymnasial utbildning ”anses ha godtagbar standard” om ett antal villkor är uppfyllda i fem punkter. En av dessa är att utbildningen är statligt erkänd. Genom det som nu framkommit om Medinauniversitetet är det uppenbart att det krävs ett bättre bedömningsunderlag än att universitetet eller högskolan är statligt erkänd. I Pakistan erkänns madrassas, skulle de då också kunna bli aktuella för CSN-studier?

Det krävs uppenbart en översyn av regelverket som idag gäller för att kunna säkerställa att CSN-stöd utbetalas till internationella studier på universitet och högskolor med godtagbar vetenskaplig standard. Detta måste ges regeringen till känna.

 

 

Kerstin Lundgren (C)