Motion till riksdagen
2017/18:949
av Kerstin Lundgren (C)

Se över reglerna för vigselförrättare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över reglerna för vigselförrättare förordnade av länsstyrelserna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Länsstyrelserna förordnar vigselförrättare enligt äktenskapsbalken och med utgångspunkt i kommunernas behov. Den som förordnas ska företräda det allmänna och förordnas främst av kommunerna. Förrättarna får viga personer i hela landet.

Vigselförrättare som länsstyrelsen förordnat har rätt till ersättning med 110 kronor per tillfälle men om flera vigslar förrättas samma dag sjunker ersättningen för de följande till 30 kronor. Ersättning ges för faktiska resekostnader men inte för restid och vid flera vigslar kan den bli betydande. Självklart får förrättaren betala skatt på ersättningen. Ersättningen har nu varit på samma nivå i 30 år.

Kommunerna söker säkerställa att det finns personer tillgängliga för att förrätta s.k. borgerliga vigslar. Den enskilde som åtar sig uppdraget lämnas ensam med hur vigslar ska utföras. Det är ett statligt reglerat förordnande men ansvar för arbetsmiljö och utbildning åvilar ingen. Förrättarna åtar sig en juridisk handling att viga personer men saknar särskilt stöd och utbildning för detta. Vissa kommuner åtar sig att stötta med viss administration men det ser mycket olika ut. Den enskilde förrättaren kan själv få sköta all administration och sända in räkning och bilagda protokoll till länsstyrelsen för granskning och utbetalning av ersättning.

Det är uppenbart att detta system bygger på ett synsätt på borgerliga vigslar från en annan tid då det sågs som ett hedersuppdrag, näst intill ett uppdrag att viga som skedde helt på ideell grund. När alltfler nu söker denna typ av vigselförrättare samtidigt som riskerna för den enskilde blivit alltmer uppenbara behöver reglerna ses över. Det gäller såväl arbetsmiljö som utbildning, stöd och ersättningar men även begränsningen att vigsel enbart kan ske inom Sverige. En utredning som berörde bl a ersättningar gjordes 2007 men den har inte lett till någon förändring. Mot denna bakgrund måste regeringen snarast tillsätta en ny utredning med syfte att uppgradera reglerna så som anges i motionen.

 

 

Kerstin Lundgren (C)