Motion till riksdagen
2017/18:923
av Josef Fransson m.fl. (SD)

Näringspolitik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitikens inriktning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna är i grunden ett marknadsliberalt och handelsinriktat parti. Vi högprioriterar skapandet av ett gott näringslivsklimat för att såväl nya som gamla företag ska kunna verka och växa och för att Sveriges anor att vara en innovationsdriven nation ska fortleva. Det är entreprenörer som skapar de nya affärsmöjligheterna och som lägger grunden för nya innovativa företag i Sverige. Vi i Sverigedemokraterna vill se tydliga och långsiktiga spelregler för hela näringslivet, för stora såväl som små företag, och det är angeläget att företag får verka på en marknad fri från onödiga detaljregleringar. Det är så vi bygger framtidens välstånd.

Inte minst är Sveriges alla industriföretag vitala för den svenska ekonomin och välfärden. På industriområdet har Sverigedemokraterna presenterat en industristrategi med en lång rad sammanhängande förslag med målet att stoppa flykten utomlands av, samt återta, industrijobb. Detta vill vi åstadkomma genom strategiskt viktiga vägval och prioriteringar av bland annat infrastruktur, energi, utbildning och forskning. För näringslivsklimatet som helhet bedriver vi en offensiv politik för att förenkla regelbördan och minska de administrativa kostnaderna, upprätta internationellt konkurrenskraftiga skatter och förenkla handel och export. Våra satsningar på små och medelstora företag är omfattande vad gäller sänkta kostnader för att anställa.

De flesta nya arbetstillfällena skapas i just växande småföretag, och det är dessa företag som har stått för en stor del av sysselsättningstillväxten under tidigare högkonjunkturer. Småföretag har alltså en nyckelroll för Sveriges väg mot ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet. Det är vår uppfattning att näringspolitiken därför bör inriktas på att ta bort de hinder som finns för att därigenom få fler små företag att starta och växa. Vi förordar därför generella satsningar på små och medelstora företag, vilket kommer att gynna alla branscher och företagare.

Det är vår uppfattning att det behövs åtgärder som berör fler politikområden än bara näringspolitiken för att skapa ett konkurrenskraftigt näringslivsklimat i Sverige. Energipolitiken måste bidra till att det levereras elkraft med hög leveranssäkerhet till konkurrenskraftiga priser. Skattepolitiken måste syfta till konkurrenskraftiga skatter som inte avviker från omvärlden på ett sätt som försvårar för företagande i Sverige. Det är angeläget med en fungerande kapitalförsörjning så att nya och expanderande företag inte bromsas. Utbildningspolitiken är också avgörande för att företag ska få tag på rätt kompetens, och naturvetenskapliga ämnen ska få hög prioritet. När det gäller kompetensförsörjning behöver det finnas strukturer som gör det möjligt att rekrytera högutbildad arbetskraft på den internationella marknaden.

Forskningen är central för näringslivets utveckling, och tillräckliga resurser måste avsättas och användas så att forskningen stärker näringslivet. Dessutom har vi under det senaste decenniet sett tecken på att en del företagsforskning lämnar landet för att i stället etablera sig utomlands. Det är en allvarlig signal om att miljön för forskning inom företagsvärlden inte är den bästa. Vi bör se över skattenivåerna för att gynna inhemsk företagsforskning. Vi bör också se över om det är något i regelverket som behöver justeras för att stimulera inhemsk företagsforskning.

För att näringslivet ska fungera väl krävs också omtag när det gäller infrastrukturen. Gods måste kunna transporteras, och personal måste kunna ta sig till arbetet. Även handelspolitiken måste möta dagens utmaningar, och då Sverige är ett exportberoende land är det av yttersta vikt att politiken bidrar till att svenska företag kan verka på den internationella marknaden. Mindre och nystartade företag är särskilt beroende av en fungerande arbetsmarknadspolitik.

Kopplat till detta har Sverigedemokraterna lagt fram ett antal förslag för att minska såväl lönerelaterade skatter som sjuklöneansvaret, anpassa lagen om anställningsskydd för att småföretagen ska kunna hitta rätt personal och utveckla starta-eget-bidraget. Dessa åtgärder tror vi skulle öka småföretagens vilja att anställa, stärka småföretagens möjlighet att få tag på och behålla rätt personal samt verka sysselsättningsskapande.

 

 

Josef Fransson (SD)

 

Johan Nissinen (SD)

Mattias Bäckström Johansson (SD)