Motion till riksdagen
2017/18:897
av Adam Marttinen och Patrick Reslow (SD, -)

Fängelser anpassade för dem som ska av- eller utvisas samt för livstidsdömda


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fängelser med enklare standard för utländska medborgare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Schengensamarbetets uppluckring av gränsskyddet har varit en stor anledning till att utländska ligor fått möjlighet att härja på brottsturnéer i vårt land. Samtidigt är svensk kriminalvård mycket kostsam och ligger flerfaldigt över medelkostnaden för europeiska fängelser.[1] Den högre kostnaden baseras på att Sverige har en modell där kriminalvården baseras på behandling och utbildning för att interner ska ha förutsättningar och motivation att välja ett laglydigt liv när de kommer ut.

Problemet uppstår när utländska medborgare som rest till Sverige för att begå brott döms och avtjänar straff i miljöer där standarden är högre än i hemlandet. Detta skapar incitament för att fortsätta begå brott i Sverige efter avtjänat straff.

Sverigedemokraterna anser att den svenska kriminalvården ska vara human, men anpassad efter verkligheten. Vi vill därför att regeringen återkommer med ett förslag om att upprätta en ny form av kriminalvårdsanstalt för utländska medborgare som ska utvisas, avvisas eller väntar på beslut om en sådan åtgärd. Denna nya form av kriminalvård skall vara av enklare standard baserad på basala behov i form av mat och husrum och inte innehålla några rehabiliteringsåtgärder, med samma krav på säkerhet som övriga anstalter. Även de som dömts till riktiga livstidsstraff i enlighet med Sverigedemokraternas förslag bör hänvisas till denna kriminalvård.

Fördelarna med sådana förvaringsutrymmen är flera:

Förslagsvis ska de förvaringsplatser som är ämnade för utländska medborgare ligga innan eller i närheten av gränspassager för att underlätta och effektivisera hanteringen av av- och utvisade eller de som väntar på beslut.

 

 

Adam Marttinen (SD)

Patrick Reslow (-)

 


[1] Council of Europe Annual Penal Statistics (Space), Space I 2015.