Motion till riksdagen
2017/18:872
av Krister Örnfjäder (S)

Nollvision mot självmord


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införande av en nollvision mot självmord och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år begår cirka 1 500 människor självmord enligt uppgifter från organisationen Suicide Zero. I Sverige har antalet döda i trafiken sjunkit till cirka 260 döda per år, mycket tack vare kampanjen Nollvisionen. Att denna jämförelse görs är ingen tillfällighet. I det ena fallet jobbar man medvetet med att få ned antalet dödsfall. I det andra fallet finns inte en lika stor medvetenhet och därför heller inte ansträngningarna.

Det finns flera exempel på stora skillnader. Till forskningen rörande självmord anslås det cirka tre miljoner kronor varje år. Till trafiksäkerhetsforskning anslås det 100–150 miljoner kronor per år. När det gäller att bygga bort risker i trafiken anslås stora summor när det gäller självmord knappast något alls. Regeringen har i år höjt ambitionerna, vilket är bra. Men en mer långsiktig och genomtänkt satsning måste göras. Vi behöver helt enkelt en nollvision även på detta område. Detta bör tillkännages för regeringen.

 

 

Krister Örnfjäder (S)