Motion till riksdagen
2017/18:868
av Anna Wallentheim och Yasmine Larsson (båda S)

Kunskap om psykisk ohälsa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att förbättra skolans kunskap om psykisk ohälsa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Socialstyrelsens lägesrapport 2017 har den psykiska ohälsan i Sverige ökat med 71 % sedan 2011. Det är bara en rapport i mängden som visar att den psykiska ohälsan år efter år ökar, tyvärr framförallt bland unga, kvinnor och äldre.

Psykisk ohälsa räknas enligt Folkhälsomyndigheten som vår tids största folkhälsoproblem, och även Försäkringskassan uppger att antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa från 2011 fram till 2016 ökade med 159 %.

Till skillnad från fysisk sjukdom är det psykiska lidandet mycket svårare att upptäcka, vilket kan vara en av anledningarna till att psykisk ohälsa av vissa inte upplevs som lika allvarlig som fysisk. Detta i sig medför såklart en stigmatisering av synen på den som drabbats av psykisk ohälsa. 

En av de allvarligaste följderna av psykisk ohälsa är såklart risken för självmord och självmordsförsök. Statistik från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa på Karolinska Institutet visar att 14 78 personer tog sitt liv 2016, och i åldersgruppen 15–44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.

Även Bris årsrapport tar upp den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga, vilket idag också är den främsta anledningen till kontakt med Bris. Nästan 40 % av alla de samtal och kontakter som Bris har med barn och unga handlar om psykisk ohälsa. Vartenda fall av psykisk ohälsa bland barn och unga är förödande för både individen och samhället. Därför är det förebyggande arbetet av stor vikt.

Mot bakgrund av detta är det såklart extra viktigt att skolans personal är medveten om vad psykisk ohälsa innebär för barn och unga samt hur man upptäcker signalerna tidigt. Skolan är ju elevernas arbetsplats och därmed också den plats där de spenderar majoriteten av sina vakna timmar. Det är enligt rapporter tydligt att psykisk ohälsa har en negativ påverkan på skolresultaten samtidigt som misslyckanden i skolan också ökar risken för psykisk ohälsa.

Att det finns starka kopplingar mellan barns och ungas psykiska hälsa och skolan är tydligt. Därför är det påtagligt att förskolans och skolans hälsofrämjande och förebyggande arbete är av central betydelse för arbetet mot psykisk ohälsa.

Regeringen har redan gjort stora och viktiga satsningar på arbetet för att förebygga psykisk ohälsa, bland annat genom att stärka elevhälsan. Dock är det såklart viktigt att alla vuxna inom skolans värld får en ökad kunskap kring ämnet.

 

 

Anna Wallentheim (S)

Yasmine Larsson (S)