Motion till riksdagen
2017/18:865
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Översyn av offentlighets- och sekretesslagen i samband med översynen av socialtjänstlagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i samband med den utlovade översynen av socialtjänstlagen även se över offentlighets- och sekretesslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Socialtjänstlagen är en portalparagraf som syftar till att socialtjänsten ska främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlika levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Det är och har varit en viktig lag för människor i behov av stöd och insatser.

Men sedan Sveriges nuvarande lag för socialtjänsten trädde i kraft 1982 har den ändrats 189 gånger i takt med att det uppkommit nya behov, frågor och företeelser. Det gör det angeläget med en enhetlig översyn av lagen. Vissa perspektiv behöver också förstärkas i sammanhanget, såsom barnperspektivet samt möjligheterna för kommuner att erbjuda stöd lättillgängligt.

Samtidigt med detta är det avgörande att även en översyn av sekretesslagen görs, eftersom de två lagarna är avhängiga varandra i hög grad. Liksom socialtjänstlagen är även sekretesslagen i behov av en sådan översyn sett ur ett barnperspektiv.

 

 

Teresa Carvalho (S)

 

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)