Motion till riksdagen
2017/18:863
av Krister Örnfjäder m.fl. (S)

Skärpning av lagstiftning vid trafikbrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga skärpning av lagstiftningen vid trafikbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Kalmar län har det under det första halvåret av 2017 förekommit att en person vid upprepade tillfällen begått lagbrott. Han har enligt uppgift rapporterats för ett fyrtiotal olika brott och var misstänkt för trafikbrott såsom rattfylla, drograttfylla och vårdslöshet i trafik men ändå gått fri.

Denna situation fortsatte ända till dess att personen i fråga var inblandad i en trafikolycka med dödlig utgång där två personer omkom.

Polisen har varit aktiv, vilket framgår av antalet konstaterade lagbrott. När sedan ärendet gått till åklagare så uppger en representant för myndigheten ”att regelverket är sådant att trafikbrott normalt sett inte kan ligga till grund för frihetsberövande”. ”Varken grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik eller rattfylleri av normalgraden har tillräcklig straffskala för att en person ska kunna frihetsberövas.”

Under sommaren har det ställts en fråga till justitieministern med anledning av denna händelse. Justitieministern instämmer i problematiken med förare som innebär en fara för andra trafikanter och begår upprepade trafikbrott utan hänsyn till rådande lagstiftning.

Han hänvisar i svaret till att i april 2015 ökade möjligheten att förverka fordon för att förhindra återfall i trafikbrott. Vidare hänvisas till att den 1 juli 2016 skärptes lagen i fråga om återfall så att fler gärningar kan mötas av en skärpt straffrättslig reaktion, och regeringen kommer att fortsätta att noga följa utvecklingen på området. Så lågt kan man tycka att allt är gott och väl.

Men att vi i Kalmar län har fått uppleva ovanstående situation tyder på att de åtgärderna inte har haft någon effekt i det aktuella fallet.

Det är viktigt att vi har en lagstiftning som fungerar så att vi kan upprätthålla ett rättssäkert samhälle som våra medborgare har respekt för och kan lita på. Ytterligare straffskärpningar bör därför övervägas.

 

 

Krister Örnfjäder (S)

 

Laila Naraghi (S)

Lena Hallengren (S)