Motion till riksdagen
2017/18:858
av Kristina Nilsson m.fl. (S)

Vilda djur på cirkus


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över djurskyddsreglerna för vilda djur på cirkus och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att cirkuslivet innebär speciella problem för många djur torde de flesta vara överens om. Cirkusens verksamhet, som bygger på att ständigt befinna sig på resande fot, dess begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans kan leda till problem för djuren. När de inte får utlopp för sina naturliga beteenden kan de utveckla beteendestörningar och utsättas för lidande, både fysiskt och psykiskt. Detta är allra mest problematiskt för vilda (ej domesticerade) djur.

Ett stort antal länder i världen har förbjudit vilda djur på cirkus, däribland Nederländerna, Storbritannien och flera latinamerikanska länder. Grekland, Cypern, Bolivia och Bosnien-Hercegovina har förbjudit alla djur på cirkus. Sverige ses ofta som föregångsland inom djurskydd, och det skall vi fortsätta att vara. Därför är det dags att se över de regler som gäller för vilda djur på cirkus och överväga ett förbud.

 

 

Kristina Nilsson (S)

 

Elin Lundgren (S)

Emilia Töyrä (S)