Motion till riksdagen
2017/18:852
av Roger Haddad (L)

Effektivare åtgärder mot bilmålvakter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidta fler effektiva åtgärder mot bilmålvakter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Flera kommuner i landet har idag stora problem med så kallade bilmålvakter. Ett utökat samarbete mellan kommunerna och polisen har på flera håll bidragit till att kriminellas bilar kan förverkas. Att enskilda kan skriva hur många bilar som helst på sitt namn samtidigt som man har stora skulder är ett problem som måste lösas. Polisen måste få utökade möjligheter att ingripa, varför Liberalerna nu återkommer med ytterligare förslag på åtgärder utöver de motionsförslag som riksdagens majoritet biföll våren 2017.

Lagstiftningen måste ändras så att polisen även kan stoppa bilar som färdas vid misstanke om brott för att ingripa vid misstanke om brott och s.k. bilmålvakteri.

Regelverket måste också underlättas när det gäller tiden för hur lång tid myndigheterna ska vara tvingade att invänta bilägaren. Idag är det tre månader, rimligen borde denna tidsgräns ändras till en månad. Betalar den berörde inte sin skuld inom en månad ska polisen kunna förverka bilen. Detta borde riksdagen tillkännage för regeringen.

Riksdagen bör även agera så att kommunerna lättare kan agera mot överblivna bilar som antingen står nedbrända eller övergivna. Flera av de aktuella fallen kan också handla om ren brottslighet och försäkringsbedrägerier.

 

 

Roger Haddad (L)