Motion till riksdagen
2017/18:815
av Catharina Bråkenhielm (S)

Klyftan mellan de som äger och de som hyr sin bostad växer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hyresskatten ska ses över så att den i förlängningen sänks, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utvidga systemet med ROT-avdrag till att även omfatta ägare av hyresfastigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hyresskatten är en samling skatter som enbart drabbar ägare till bostadshyresfastigheter och dess hyresgäster. Ojämlikheten i beskattning mellan bostadsrätter och hyresrätter har ökat under lång tid. Från att ha varit i princip neutralt har det svenska skattesystemet gått till överbeskattning av hyreslägenheter. Boendekostnaderna för hyresgäster har ökat med cirka 70 procent de senaste 30 åren samtidigt som villaägarnas kostnad endast ökat med runt 40 procent. Det är en klyfta mellan människor som inte borde finnas där!

Enligt Skatteverket och SCB fick bostadsrätter och villor ca 40 miljarder kronor i statligt stöd under 2011. Hyresrätternas stöd var noll kronor. För 2012 anger Skatteverket att man betalat ut ROT-avdrag till ägare av villor, fritidshus och i viss mån bostadsrätter med totalt 14,6 miljarder. Siffran för hyresrätter var noll kronor. Det är en stor vid klyfta.

Nu behövs krafttag för hyresrättens ekonomiska villkor. SABO och dess VD framför i en artikel i höst en rad förslag för att stärka hyresrätten, b.la. förslag som att införa en låg moms på bostadshyror, skattefria underhållsfonder, ROT-stöd även för hyresrätten, ingen fastighetsskatt på bostadslägenheter och verklighetsanpassade värdeminskningsavdrag.

Hyresskatten påverkar bostadsbristen negativt och leder till en lång rad nackdelar, bland annat minskad rörlighet på bostadsmarknaden, och bidrar till att klyftan mellan de som äger sin bostad och de som hyr växer. För 2012 anger Skatteverket att man betalat ut ROT-avdrag till ägare av villor, fritidshus och i viss mån bostadsrätter med totalt 14,6 miljarder. Även fastigheter belägna utomlands. Siffran för hyresrätter var noll kronor. Det är en stor och vid klyfta.

 

 

Catharina Bråkenhielm (S)