Motion till riksdagen
2017/18:801
av Catharina Bråkenhielm (S)

Spödrivning inom hästsporten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att säkerställa att reglerna för spödrivning följs för att uppnå god djurhållning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Travhästar drivs med spö för att springa fortare. Ibland kan det vara svårt att avgöra hur mycket en kusk får driva sin häst, och straffen är mycket små i jämförelse med de stora summor hästsporten drar in.

Ur djurskyddssynpunkt går det inte att försvara att spödrivning görs på ett felaktigt sätt för att hästen ska springa snabbare. Arbetet med att ingripa mot felaktig spödrivning måste intensifieras inom trav och galopp, och den kusk som driver sin häst felaktigt under ett lopp bör diskvalificeras.

Länsveterinärerna på länsstyrelserna i Västra Götaland, Kalmar, Halland, Jönköping, Kronoberg, Skåne och Blekinge vill att spödrivning ska upphöra, vilket framgår av en skrivelse till Svensk Travsport.

Sverige ligger långt fram när det gäller våra djurskyddslagar och bör alltid arbeta för en god djurhållning.

I grunden handlar detta om vår syn på djur. Reglerna för spödrivning måste följas och överträdelser beivras. Djurens välfärd måste gå före alla andra ekonomiska och estetiska hänsyn.

 

 

Catharina Bråkenhielm (S)