Motion till riksdagen
2017/18:795
av Monica Green m.fl. (S)

Prioritering av flickor och kvinnor i samband med kvotflyktingmottagande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flickor och kvinnor bör prioriteras i samband med kvotflyktingmottagande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi föreslår att flickor och kvinnor prioriteras i samband med kvotflyktingmottagande.

Sverige har under de senaste åren tagit emot många flyktingar, men mindre än en tredjedel av dessa flyktingar är flickor eller kvinnor. Detta trots att kvinnor inte är mindre utsatta för krigets fasor än män och inte är i minoritet i flyktinglägren.

Skälen till snedfördelningen i flyktingmottagandet beror bl.a. på att kvinnor ställs inför större utmaningar än män om de ska nå avlägsna länder. Bristen på lagliga vägar in i Sverige missgynnar alltså flickor och kvinnor.

Vikten av att Sverige i flyktingmottagandet ska värna särskilt om kvinnor och barn som ofta tillhör de mest utsatta. Kvotflyktingarna är i sammanhanget en mycket liten andel men symbolvärdet i prioriteringen är viktig. Vi vill gärna generellt uppmuntra till att svenska insatser för flyktingar i högre grad kan riktas mot kvinnor och barn.

I krig och på flykt är det tydligare än någonsin att världen inte är jämställd. Kvinnor och barn utsätts för brutala övergrepp som sexuella trakasserier och våldtäkter och blir handelsvaror som fråntas sitt människovärde. Genom en humanitär front för kvinnor på flykt bör de jämställdhetspolitiska och feministiska aspekterna på migrationspolitiken få ett större genomslag.

Att prioritera flickor och kvinnor som kvotflyktingar

Sverige ökar nu antalet kvotflyktingar, vilket är positivt eftersom det då blir en tryggare och säkrare väg att komma hit. Vi vet att kvinnor och barn på flykt ofta utsätts för övergrepp, det är därför frågan om lagliga och säkra vägar är så viktig att prioritera och föra fram. Om den feministiska analysen ska fungera behövs en tydligare statistik. Vi kan inte på ett tydligt sätt se könsperspektivet, dvs. kvinnor, män, flickor och pojkar, redovisas i statistiken så att vi tydligare kan följa insatserna.

 

 

Monica Green (S)

 

Eva-Lena Jansson (S)

Veronica Lindholm (S)

Anna Wallén (S)

Hillevi Larsson (S)