Motion till riksdagen
2017/18:775
av Pyry Niemi m.fl. (S)

Gränshinder som rör den nordiska arbetsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om gränshinder som rör den nordiska arbetsmarknaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Norden bor det 27 miljoner invånare. Vi har sedan många år tillbaka en gemensam arbetsmarknad som innebär att vi kan arbeta, studera, driva företag och gränspendla mellan våra länder. Det är positivt. Av våra medborgare bor omkring 65 000 personer i ett nordiskt land och arbetar i ett annat. Enligt uppgift från Nordens tidning bidrar dessa pendlare med 5,3 miljarder euro till den nordiska ekonomin, samtidigt som stora belopp sparas in på arbetslöshetsersättningen. Den gemensamma arbetsmarknaden är viktig för våra länder eftersom den jämnar ut våra konjunkturer tack vare möjligheten för nordbor att söka arbete i andra nordiska länder där det råder arbetskraftsbrist. Företag kan också rekrytera kompetens från ett större område än bara det egna landet. Det är också viktigt att det är lätt för företag att göra affärer mellan våra länder och att det är enkelt att importera och exportera.

För att det ska vara enkelt för medborgarna att röra sig fritt inom Norden är det viktigt att arbeta bort gränshinder. Ett gränshinder innebär när lagar, offentliga regler eller praxis hämmar individens rörlighet eller företagens möjlighet att verka över gränserna. Det kan till exempel handla om att en gränspendlare inte får ut en viss ersättning från våra trygghetssystem. En ersättning som hen hade haft rätt till om personen arbetade och bodde i samma land. När det gäller gränshinder som rör företag kan det handla om brist på eller svårtydd information, olika regelverk, standarder samt tull- och momsregler.

Inom det nordiska samarbetet har Gränshinderrådet inrättats för att lösa de svårigheter som påverkar rörligheten. Det är bra. Men när nya lagar stiftas uppstår ibland nya gränshinder. Det är viktigt att ta hänsyn till den nordiska mobiliteten redan innan nya lagar inrättas. Därför föreslår den socialdemokratiska gruppen i Nordiska rådet att riksdagen ser över möjligheten att granska ny lagstiftning som rör den nordiska arbetsmarknaden och övriga områden som rör den nordiska rörligheten redan innan nya lagar är på plats för att undvika att nya gränshinder uppstår.

 

Pyry Niemi (S)

 

Emilia Töyrä (S)

Eva Sonidsson (S)

Johanna Haraldsson (S)

Lars Mejern Larsson (S)

Per-Arne Håkansson (S)

Peter Johnsson (S)

Phia Andersson (S)

Rikard Larsson (S)

Suzanne Svensson (S)