Motion till riksdagen
2017/18:764
av Lawen Redar (S)

Begränsa vinstuttaget ur allmännyttan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begränsa vinstuttag ur allmännyttan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under den förra alliansregeringen genomfördes en lagändring som gjorde det möjligt för kommunerna att ta ut vinst från allmännyttan för att använda till kommunens andra områden. Enligt Hyresgästföreningen har det plockats ut uppemot 6,8 miljarder kronor under åren 2011–2014 ur de kommunala bolagen runt om i Sverige. Denna oerhörda dubbelbeskattning av hyresgäster måste stoppas.

Innan regeländringen, som genomfördes i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, fanns det enbart begränsningar för utdelningar. Men sedan 6 år tillbaka tillåts värdeöverföringar som är ett vidare begrepp än utdelningar. Det innebär att lagen nu anger hur stor del av vinsten som ett kommunalt bostadsbolag får föra över till kommunen med undantaget att hela vinsten kan användas om det ”främjar integration och social sammanhållning eller åtgärder som tillgodoser bostadsbehovet för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för”.

Fastän Sabo anger att de flesta kommunerna lever upp till den nya regleringen så finns inga sanktioner mot de som bryter mot reglerna samtidigt som hyresgäster dubbelbeskattas. Hyresgäster betalar både kommunal skatt och bekostar genom sin hyra kommunens andra verksamheter, vilket är pengar som istället ska gå till boende. Detta medför dessutom att pengar som skulle ha använts till nybyggnation, renoveringar och underhåll av redan befintliga fastigheter har eftersatts.

Införandet av regeländringen bidrog till att Stockholms stad blev den kommun som hade störst värdeöverföring från de stora kommunala bostadsbolagen under Alliansens tid. Detta samtidigt som upprustning och renoveringar har kommit att kosta hyresgästerna oerhörda höjningar. Sedan maktskiftet 2014 har detta stoppats. Däremot visar rapporter att uttagen i resten av landet ligger på samma nivå år efter år. Främst är det kommuner med ekonomiska utmaningar som genomför värdeöverföringar.

Ett tydligt alternativ till denna lagändring är en aktiv arbetsmarknadspolitik och väsentligen ökat statligt stöd till kommuner och landsting. Hyresgäster ska inte bekosta kommunernas verksamheter genom sin hyra. Lagen bör ändras så att vinster stannar i de allmännyttiga bolagen så att pengarna används till det de är ämnade för: att främja nybyggnation och underhåll av hyresrätter.

 

 

Lawen Redar (S)