Motion till riksdagen
2017/18:747
av Marie Olsson m.fl. (S)

Låt våra lokala språk och dialekterna vara en del av skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka Sveriges lokala språk och dialekter samt se över direktiven till Institutet för språk och folkminnen för att främja vitaliseringen av älvdalskan, framför allt riktat mot barn och unga, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dialekter i Sverige är i första hand talade språk och saknar i de flesta fall skrifttradition, men i denna allmänna betydelse är de lika fullt språk. Exempel på detta är älvdalskan och andra delar av Dalarna som också dalskar. Många av dessa språk är idag hotade och dialekter riskerar att försvinna. Därför är det bra att Institutet för språk och folkminnen arbetar aktivt med att dokumentera och bevara alla dessa språk som Sverige haft och har.

Men som i exemplet älvdalskan och andra språk/dialekter i Dalarna så saknas en grund för kommande generationer. Dessa språk finns ännu inte med på skolschemat för barn i Dalarna och undervisningen sker inte på språket, vilket skulle kunna utveckla exempelvis älvdalskan och andra språk/dialekter i Dalarna. Institutet för språk och folkminnen har idag undervisningsmateriel om svenska dialekter och språk. Vi tycker också att de i samverkan med intresserade kommuner skulle ges möjligheter och resurser att ta fram läromedel i olika ämnen på fler språk/dialekter, exempelvis älvdalska.

Det skulle kunna stödja en överlevnad och utveckling av alla våra lokala språk/dialekter.

 

Marie Olsson (S)

 

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)

Roza Güclü Hedin (S)