Motion till riksdagen
2017/18:742
av Suzanne Svensson m.fl. (S)

Yrkeshögskoleplatser i Blekinge


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra fler yrkeshögskoleplatser i Blekinge och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det råder stor brist på arbetskraft i Sverige. Tillväxten är stark men efterfrågan på personal inom många sektorer är skriande. Vi behöver fler undersköterskor, byggnadsarbetare, förskollärare och lärare, för att nämna några av alla bristyrken.

Arbetsgivare efterfrågar i regel numera utbildad arbetskraft. Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD fastslog i en rapport i juni 2017 att den svenska tillväxten väntas bromsa in de närmaste åren. En av orsakerna till den minskade tillväxten menar de är bristen på kvalificerad arbetskraft i Sverige.

Tillgången på utbildad arbetskraft är avgörande för att arbetsmarknaden ska fungera väl även i framtiden. Utbildningarna på yrkeshögskolorna är utformade i nära samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov. Korta efterfrågade utbildningar levererar kvalificerad kompetens till det svenska arbetslivet. Yrkeshögskolan spelar därför en viktig roll för näringslivets kompetensförsörjning, både regionalt och nationellt. Yrkeshögskolan är en förutsättning för många företags tillväxt.

Trots Sveriges stora behov av arbetskraft är platserna på yrkeshögskolan alltjämt för få. Antalet yrkeshögskoleplatser med avslut 2017–2023 per 10 000 invånare i åldern 20–64 skiljer sig stort mellan olika delar av Sverige. I Blekinge är antalet yrkeshögskoleplatser 95 per 10 000 invånare. I delar av Sverige med fler större städer kan siffrorna vara så höga som 157 per 10 000 invånare.

Ett av argumenten för att de större städerna ska tilldelas fler platser är att många företag där har behov av arbetskraft och att många personer behöver utbildning. Men en sådan argumentation tar inte med hela bilden, och behovet av utbildning finns i hela Sverige. Staten ska självklart stödja de företag och arbetsgivare som finns ute i landet med utbildad arbetskraft i minst lika stor utsträckning som i storstäderna. I storstäderna finns dessutom redan en stor mängd andra utbildningsanordnare. Vid tilldelning av utbildningsplatser måste staten ta ansvar för att hela landet ska leva.

För Blekinges del ökade antalet platser på yrkeshögskolan något i år men det fanns fortfarande fler yrkeshögskoleplatser i Blekinge innan Yrkeshögskolan tillkom 2009. När harmoniseringen genomfördes minskade antalet platser. Skulle antalet yrkeshögskoleplatser i Blekinge öka skulle det vara ett lyft för hela regionen. 

 

Suzanne Svensson (S)

 

Magnus Manhammar (S)

Peter Jeppsson (S)