Motion till riksdagen
2017/18:718
av Laila Naraghi (S)

Översyn av redovisningsregler


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av redovisningsregler för allmännyttiga bostadsbolag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Av Sveriges 290 kommuner uppger 255 att man har bostadsbrist. Enligt Boverket är situationen på bostadsmarknaden fortfarande ansträngd för grupper som är nya på bostadsmarknaden som unga och nyanlända, men även för äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad. Bostadsbristen finns både i storstäder och i kommuner med mindre befolkningsmängd.

Boverkets byggbehovsprognos visar att det under 2017–2020 behöver byggas 80 500 bostäder per år. Även om bostadsbyggandet har ökat markant på senare år är byggtakten fortfarande inte tillräckligt hög i relation till befolkningsökningen.

Allmännyttan har ett långsiktigt uppdrag att bygga och tillhandahålla hållbara, prisvärda bostäder för alla. Enligt Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, hindras de från att uppfylla detta uppdrag på grund av utformningen av rådande redovisningsregler.

De höga byggkostnaderna leder till att kostnaden för att producera bostäderna är högre än det teoretiska marknadsvärde som alla nya hus får. Det leder till omedelbara nedskrivningar, vilket påverkar allmännyttans ekonomiska resultat och minskar soliditeten.

Eftersom det inte finns någon marknad för flerbostadshus i mindre kommuner så uppskattas marknadsvärdet istället utifrån de fastighetsförsäljningar som sker på andra marknader. Allmännyttans uppdrag att bygga fler bostäder begränsas därmed av ett fiktivt marknadsvärde och en fiktiv försäljning, detta trots att det byggs för att ägas och förvaltas under lång tid.

Regeringen bör därför göra en översyn av reglerna för nedskrivningar och förändra dessa för att möjliggöra för allmännyttan att bygga fler bostäder.

 

Laila Naraghi (S)