Motion till riksdagen
2017/18:709
av Suzanne Svensson och Peter Jeppsson (båda S)

Identitetsintrång/id-kapningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över om antalet typer av giltiga legitimationer bör minskas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På tio år har de anmälda bedrägeribrotten fyrdubblats, från 51 000 till ca 200 000 per år. En stor del av brotten utgörs av identitetsintrång, så kallade id-kapningar. Antalet id-kapningar har ökat lavinartat på senare år. Enligt en undersökning som Sifo gjorde 2016 fick 156 000 svenskar sina identiteter kapade under 2015. Under 2016 anmäldes 70 procent fler id-kapningar än året innan.

Hundratals svenskar drabbas av id-kapningar varje dag. Id-kapningarna börjar ofta med ett dataintrång hos ett företag som säljer varor eller tjänster över internet. Kriminella kommer över kortnummer, cvv-koder och utgångsdatum för kontokort som konsumenter använt på det hackade företagets hemsida. Uppgifterna säljs sedan vidare på nätet. Brotten kan sedan börja genom att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan. Bedragaren kan handla varor, ta krediter, starta företag och registrera bilar i det stulna personnumrets namn. Det leder till stora problem för de drabbade. Brotten är mycket svåra både att utreda och att klara upp.

Från och med den 1 juli 2016 är id-kapning ett brott. Det är positivt och ett steg i rätt riktning. Mer arbete måste dock göras för att minska dessa brott. Polisens förslag är att man ska minska antalet typer av tillåtna legitimationer för att minska id-kapningarna. Om enbart nationellt id-kort och pass godtas som id-handlingar skulle det både bli svårare att förfalska legitimationer och lättare att kontrollera om en legitimation är stulen. Polisen på bedrägerisidan har krävt en sådan ändring i flera år. Vi föreslår därför att enbart nationella id-kort och pass ska bli giltiga legitimationshandlingar. Med färre olika giltiga typer av id-handlingar kan vi förhoppningsvis komma tillrätta med detta brott.

Det är därför angeläget att frågan om antalet giltiga typer av id-kort bör minskas snarast ses över.

 

Suzanne Svensson (S)

Peter Jeppsson (S)