Motion till riksdagen
2017/18:700
av Helén Pettersson i Umeå m.fl. (S)

Hbtq+ och kulturen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de kulturpolitiska målen tydligt ska främja kulturverksamheter som speglar, berör eller inbegriper hbtq+-personer och hbtq+-personers livsvillkor och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att statens olika museer bör ha en avgörande roll för att kulturuttryck av olika slag från, av och om hbtq+-personer dokumenteras på mångfaldiga sätt, med möjligheten att Forum för levande historia blir samordnare, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Situationen för hbtq+-personer är i dag väsentligt förbättrad när vi ser tillbaka bara några årtionden. Detta är resultatet av en mångårig kamp. Samtidigt som dessa förbättringar inträffat har kunskapen om hur det var förr minskat. Det är därför viktigt att hbtq+-historien dokumenteras och görs tillgänglig för dagens och morgondagens generationer. Det som i dag är självklart är inte nödvändigtvis det för all framtid. Det är därför likaså viktigt att samtida uttryck från och om hbtq+-personer och deras situation ges utrymme inom ramen för vad samtida kulturpolitik ska främja.

Under Stockholm Pride har genom åren många museer satsat på utställningar om hbtq+-historien och Stockholms teatrar har genomfört olika teaterföreställningar med tema hbtq+. På liknande sätt har kulturinstitutioner gjort i samband med Pridefiranden i exempelvis Göteborg, Malmö och Östersund. Det är mycket välkommet. Traditionellt har Stockholm Pride haft kulturella inslag. Oftast har detta genomförts av enskilda aktivister och i något fall av kulturorganisationer.

Kulturuttryck av olika slag från, av och om hbtq+-personer kan dokumenteras på olika sätt. Statens olika museer bör här ha en avgörande roll, med möjligheten att Forum för levande historia blir samordnare. Att just staten ska ha denna uppgift är viktigt inte minst för att lokala och regionala museer ska kunna ta del av den kunskap och erfarenhet som rimligen borde finnas bland museerna. Frågor om olika kulturaktiviteter kan vara viktiga inslag liksom enskilda personers upplevelser.

För oss socialdemokrater handlar hbtq+-frågor om rättvisa och mänskliga rättigheter. Kulturen har stor kraft att påverka attityder och värderingar, öka kunskap och förståelse och skapa insikt. Samhällets ansvar är att skapa förutsättningar också för de kulturyttringar som ligger utanför heteronorm misogyni och som skiftar i andra färger än huvudfåran.

Därför är en bred ansats på kulturområdet viktig. Staten har genom sitt stöd till kulturen även ett ansvar för hbtq+-personers kultur och kulturkonsumtion. Det är historiskt viktigt att kunna dokumentera vår samtid och vårt samhälle genom olika kulturuttryck. Det kan vara bildkonst, fotografi, scenkonst, litteratur, musik och film. Det är därför viktigt att man i regleringsbreven för kulturmyndigheterna anger att man bör arbeta med att främja kulturverksamhet som berör, speglar eller inbegriper hbt-personer.

 

Helén Pettersson i Umeå (S)

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Lawen Redar (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Teres Lindberg (S)

Hillevi Larsson (S)