Motion till riksdagen
2017/18:694
av Isak From och Ida Karkiainen (båda S)

Fordonsbesiktning till rimligt pris


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fordonsägares rätt till bilprovning till rimligt pris och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan den 1 juli 2010 är fordonsbesiktningen i Sverige konkurrensutsatt. Det innebär att det inte längre bara är AB Svensk Bilprovning utan även andra företag som kan utföra besiktningar på personbilar, lastbilar, maskiner och andra fordon. Fordonsbesiktning är myndighetsutövning och därmed en statlig angelägenhet. Vi socialdemokrater anser vidare att staten har ett ansvar för tillgängligheten till fordonsbesiktning i hela landet.

Omregleringen av bilbesiktningen har skapat en ny situation, som riskerar bli dyr för den enskilde fordonsägaren. Den tidigare moderatledda regeringens motivering för omregleringen av statlig myndighetsutövning var att genom privatisering öka konkurrensen och tillgängligheten samt att förbättra servicen genom nya utvecklade serviceerbjudanden. Nu syns förändringar i ökad tillgänglighet främst i befolkningstäta områden, i glesbygd har det blivit sämre främst när det gäller tillgång till registreringsbesiktning.

Efter avregleringen 2010 har priserna för att besikta bilen stigit med 50 procent fram till idag, visar färsk statistik från Transportstyrelsen. För sju år sedan kostade en bilbesiktning i snitt 300 kronor, idag kostar den i snitt 450 kronor, vilket betyder en ökning med 50 procent. Vissa besiktningsstationer tar uppemot 500 kronor.

Det är inte bra. Vi tycker att man måste hålla vad man lovat när det gäller avregleringen.

Vid avregleringen pekades det på flera fördelar med att privatisera fordonsbesiktningen. Den fria konkurrensen skulle gynna konsumenterna genom billigare priser. Men resultatet blev någonting helt annat. Dock har tillgängligheten blivit bättre i tätbefolkade områden, antalet stationer i landet har mer än fördubblats, det kan också vara en av orsakerna till att priserna har ökat. Liksom när det gäller avreglering av apoteken finns en överkapacitet på stationer i storstadsområden idag.

Alla vill tjäna pengar och öka tillgängligheten, men hittills har avregleringen inte gett någon av de förbättringar som utlovades. Vi ser med oro på att avregleringen riskerar att leda till fler körförbud, nya prisökningar och sämre tillgänglighet i landet som helhet.

Företagsutvecklingen och för enskilda fordonsägare ska ha förutsättningar så att de enkelt kan besiktiga sina fordon till rimligt pris. Staten har ett stort ansvar för trafiksäkerheten. Därför och inte minst av miljöskäl är det särskilt angeläget med en fungerande fordonsbesiktning inom rimligt avstånd i hela landet. Fordonsägarna har som konsumenter blivit drabbade av de förändringar som avregleringen medförde. Därför bör regeringen noggrant se över konkurrensen på marknaden och utvärdera effekten av konkurrensutsättningen av fordonsbesiktning.

 

 

Isak From (S)

Ida Karkiainen (S)