Motion till riksdagen
2017/18:686
av Monica Haider (S)

Mer byggande i trä


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att öka andelen byggande i trä och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det byggs mer än på väldigt länge just nu, Sverige växer och det fort. Men väntetiderna på bostäder i många delar av Sverige är fortfarande långa i hela landet, även i Kronobergs alla kommuner.

 

Byggprocessen står för en betydligt större del av klimatutsläppen än vad man tidigare trott. Man behöver titta på klimatutsläppen i hela byggprocessen inte bara hur mycket energi ett hus förbrukar när det är färdigbyggt.

 

Genom ett ökat fokus på att bygga i trä kan tillverkningen ske nära råvaran, och på så sätt skapa fler jobb på landsbygden där skogsråvaran finns.  Det är klimatsmart att bygga bostäder i trä och det är ett sätt att skapa fler jobb i hela landet.

 

Modernt, industriellt träbyggande är smart. Stora delar av byggprocessen utförs i en fabrik och byggtiderna förkortas betydligt. Bostaden är vid leverans så nära sin färdigställandegrad som möjligt.

Industriellt träbyggande är kostnadseffektivt och också bra ur arbetsmiljösynpunkt.

 

Vi behöver ställa om för klimatets skull. Vi behöver fokusera på ett hållbart bostadsbyggande där vi bygger mer i trä.

Vi behöver nyttja vår fantastiska resurs, skogens gröna guld.

 

Monica Haider (S)