Motion till riksdagen
2017/18:684
av Emilia Töyrä (S)

Instiftande av Roslingpriset


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta ett pris till Hans Roslings minne och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Professorn i internationell hälsa, Hans Rosling, gick bort i februari 2017. Han blev framför allt känd för att göra populärvetenskapliga och lättillgängliga presentationer av sin forskning. Förutom detta var han en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion.

I en samtid där falska nyheter florerade och optimismen över världsutvecklingen sjönk, var Rosling en ljus kraft som pekade på den positiva utvecklingen i världen. I debatter kunde han meddela meningsmotståndarna att de hade fel, understödd av de senaste forskningsrönen.

Det finns fler personer som Rosling, som vill vara goda krafter i samhället men som motarbetas med faktoider, vandringssägner och sanningsavlägsenhet. Att synliggöra dessa med Roslingpriset skulle kunna göra kampen lättare att ta och visa på att vi värnar om debatter som tar avstamp i forskning istället för i känslor och rädslor.

 

 

Emilia Töyrä (S)