Motion till riksdagen
2017/18:683
av Magnus Manhammar (S)

Garantera studentbostäder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att vidta åtgärder för att stävja den rådande bostadsbristen för studenterna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När en person bestämt sig för att studera kan valet av utbildning vara svårt. När beslutet är taget väntar dock ännu en utmaning – att hitta en bostad.

I höstbudgeten presenterade regeringen flera viktiga satsningar inom utbildningsområdet. Bland annat vill vi förstärka antalet platser på såväl yrkeshögskola som på universitet och högskolor. Dessutom vill vi bygga ut samhällsviktiga utbildningar som ingenjörsutbildningarna och läkarutbildningen. Kunskapssatsningarna är väldigt bra, men det finns ett problem: bristen på studentbostäder.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har rödlistat 13 av 33 studentstäder i den senaste bostadsrapport från 2017. En rödlistning innebär att studieorten inte kan erbjuda ett studentboende under den första höstterminen. Samtliga stora universitetsstäder som Uppsala, Lund, Göteborg och Umeå finns med på listan där boende inte kan erbjudas.

I rapporten finns flera beskrivningar av hur situationen ser ut i olika städer. I Uppsala tvingas till exempel många studenter bo på vandrarhem för att de ska kunna delta i utbildningens första veckor. En undersökning från 2016 visade att kötiden för ett studentboende i Uppsala i snitt var 92 veckor. Alternativet för nya studenter blir istället att satsa på ett andrahandskontrakt där kostnaden för ett rum kan vara allt från 3 000 till 6 000 kronor i månaden.

Vissa städer har fått gula eller gröna markeringar i undersökningen. En gul markering innebär att staden kan erbjuda ett boende någon gång under höstterminen, medan en grön markering betyder att staden kan erbjuda ett tryggt boende inom en månad från studiestart. Borås har blivit gulmarkerad med motiveringen att det är svårt att hitta en bostad i början, men det går att hitta ett bra boende senare under hösten.

Gävle, Västerås och Östersund har tidigare varit gulmarkerade. I den senaste rapporten från SFS är städerna istället gröna. Detta motiveras med att städerna har ett nytillskott av bostäder som dessutom har rimliga hyror i relation till studenternas inkomst, något som krävs för att hamna på den gröna listan.

Vissa städer har visat att bostadsbristen går att lösa. Goda samarbeten och ett starkt ansvarstagande har banat väg för framgång inom bostadsmarknaden. Dock måste fler kommuner ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Bostadsbyggande är dyrt, och nyproduktionen har ofta hyror som inte är anpassade efter studenters ekonomiska situation. Bostadskrisen i landets studentstäder måste lösas på ett sätt som är anpassat efter studenterna.

Målet måste vara att kunna garantera studentboenden för att verkligen säkerställa det påbörjade kunskapslyftet.

 

 

Magnus Manhammar (S)