Motion till riksdagen
2017/18:678
av Azadeh Rojhan Gustafsson m.fl. (S)

Våldsutövande förälder bör ej vara vårdnadshavare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen när det gäller våldsutövande föräldrars rätt till vårdnad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I februari släppte Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) en rapport i syfte att granska domar för att se hur mäns våld inom familjen påverkar utgången i en vårdnadstvist. Rapporten visar att domstolar tenderar att inte frånta den våldsutövande föräldern vårdnadsrätten.

Totalt har författaren till rapporten gått igenom 100 fall varav 34 ledde till en dom, i majoriteten av dem sker ingen förändring i vårdnaden trots att det förekommit våld inom familjen. Det vanligaste är att föräldrarna hade gemensam vårdnad innan och att tingsrätten bestämmer att de ska fortsätta att ha det. I 14 av fallen ändras vårdnaden så att den ena föräldern – vanligtvis mamman – får ensam vårdnad och pappan får umgängesrätt. Detta är oroväckande siffror som också påvisar behovet av att öka kunskaperna inom rättsväsendet gällande mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn.

I arbetet för ett jämställt samhälle med tydligt fokus på barns rättigheter är det viktigt att tolkningen av lagen ses över och att våldsutövande föräldrar fråntas rätten att vara vårdnadshavare.

Det är av yttersta vikt att det är barnets bästa och barnets perspektiv som beaktas vid beslut av denna karaktär. Dagens tolkning tar större hänsyn till de vuxnas vilja att få träffa sina barn och inte till barnets rätt till trygghet, vilket strider mot barnkonventionen.

 

 

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Mathias Tegnér (S)

Åsa Westlund (S)