Motion till riksdagen
2017/18:676
av Catharina Bråkenhielm och Jörgen Hellman (båda S)

Översyn av reglerna kring alkoholexponering i SVT


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om översyn av reglerna för hur alkohol exponeras i SVT och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år orsakar alkoholkonsumtionen ett stort mänskligt lidande både i form av våld, alkoholrelaterade sjukdomar och brott och bidrar till omfattande ekonomiska kostnader i samhället. Idag har möjligheten att införskaffa och konsumera alkohol ökat väsentligt. Att minska konsumtionen av alkohol är att förebygga de alkoholrelaterade lidandena och kostnaderna i samhället. De senaste decennierna har realpriset på alkohol minskat, trots ett flertal skattehöjningar.

Exakta siffror på hur många som missbrukar eller är beroende av alkohol är i stort sett omöjligt att ta fram. Det är till exempel inte alla som söker vård, trots att de har problem. Nästan var femte man och var åttonde kvinna är riskkonsument av alkohol. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. År 2014 gjordes en enkätundersökning där man frågade personer i åldern 17–84 år om deras alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksvanor. Undersökningen visar att ca 446 000 personer var beroende av eller missbrukade alkohol i Sverige 2014.

Nästan dagligen ser vi hur alkohol och alkoholkonsumtion glorifieras i de licensfinansierade SVT-kanalerna. Fram till 2003 var all form av alkoholreklam förbjuden i Sverige, men i och med Marknadsdomstolens avgörande i det så kallade Gourmetmålet är det i dag tillåtet att göra reklam. All alkoholreklam i Sverige måste däremot iaktta särskild måttfullhet och får inte rikta sig till ungdomar under 25 år. Detsamma borde gälla all exponering av alkohol i public service.

Idag är det vardag att man visar alkohol i matlagningsprogram, tv-serier m.m. som om det tillhör det mest naturliga i vardagen.

Genom att så ofta och tydligt visa och glorifiera alkoholkonsumtion och göra den till något vardagligt i SVT bidrar public service till att normalisera det myckna drickandet.

Intentionen är förebyggande folkhälsa och inte att styra tv-produktionens innehåll.

Vi yrkar att regeringen bör utreda hur alkohol exponeras i SVT.

 

 

Catharina Bråkenhielm (S)

Jörgen Hellman (S)