Motion till riksdagen
2017/18:675
av Annelie Karlsson och Catharina Bråkenhielm (båda S)

Innovations- och teknikutveckling inom marina näringar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen för att underlätta förutsättningarna att driva verksamhet inom de marina näringarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Intresset är stort för ny och innovativ matproduktion, och det satsas stora pengar på att stödja utvecklingen. Dessvärre sätter en förlegad lagstiftning käppar i hjulet för detta.

Miljöbalkens 11 kap. 11 § ger ett undantag för odling av musslor, kräftor och fisk från att söka tillstånd för vattenverksamhet baserat på att odlingarna redan lyder under livsmedelslagstiftningen. Man undviker på så sätt en dubbellagstiftning av verksamheten. För att ändå säkerställa en acceptabel miljöpåverkan planeras odlingar i förväg genom odlingstillstånd som erhålls från länsstyrelsen. Detta smidiga system gör det enkelt att starta musselodling i Sverige. Men för ny innovativ akvakultur som alg och sjöpungsodling gäller inte detta undantag.

När lagen skrevs kunde nog inte lagstiftarna föreställa sig att man kunde odla annat än just musslor, kräftdjur och fisk, vilket gör att det idag är mycket mer besvärligt att odla någon annan organism i syfte att producera foder eller livsmedel.

Odling i hav och vatten är en viktig del för att öka tillgången på hållbart producerad föda.

 

 

Annelie Karlsson (S)

Catharina Bråkenhielm (S)