Motion till riksdagen
2017/18:646
av Lars Beckman (M)

Säkerhet ombord på bussar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om säkerhet ombord på bussar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På bussarna som rullar på våra vägar finns en funktion som gör att dörrarna kan öppnas under färd. Det har olyckligt nog förekommit olyckor till följd av detta, då det i dag inte finns något förbud mot det. I samband med att bussarna genomgår kontrollbesiktning undersöker bilprovningen om dörrarna går att öppna och stänga och att dörrarna är säkra. Däremot kontrolleras inte huruvida det finns någon tryckknapp placerad på något olämpligt ställe inne i bussen, vilket skulle kunna medföra att någon oavsiktligt råkar öppna bussdörrarna under färd. Detta har olyckligtvis inträffat och orsakat olyckor, i vissa fall med dödlig utgång. En av de som drabbats är artisten Veronica Maggios manager som tragiskt avled efter att dörren på turnébussen plötsligt öppnats under färd.

Mot bakgrund av det vore det önskvärt om bilprovningen skulle kunna göra en översyn av hur bussdörrar kontrolleras och huruvida det vore lämpligt att även kontrollera var eventuella tryckknappar som kan öppna bussdörrarna under färd sitter. Om det visar sig att de sitter på ett olämpligt ställe, där någon oavsiktligt skulle kunna komma åt dem, borde lämpliga åtgärder vidtas för att minimera risken för olyckor.

 

 

Lars Beckman (M)